Δευτέρα 21 Μαΐου 2012

Ανάκληση και απαγόρευση χορήγησης κανονικών αδειών, διευκολύνσεις υπαλλήλων για την άσκηση του εκλογικού τους δικαιώματος ενόψει των εκλογών στις 17 Ιούνη


Εγκύκλιος του ΥΠ.ΕΣ.
Απαγορεύεται από την ημέρα της προκήρυξης των εκλογών (δηλαδή από την 19η Μαΐου 2012) μέχρι την 17η Ιουνίου 2012 η χορήγηση κάθε κανονικής άδειας απουσίας σε τακτικούς δημοσίους υπαλλήλους, στρατιωτικούς γενικά και τακτικούς υπαλλήλους των ΟΤΑ, σύμφωνα με τις διατάξεις των παρ. 1 και 2 του άρθρου 106 της νομοθεσίας για την εκλογή βουλευτών (Π.Δ. 26/2012 ΦΕΚ 57Α΄) και σχετικής κατεπείγουσας-εκλογικής εγκυκλίου του υπουργού Εσωτερικών Αντώνη Μανιτάκη.
Ολόκληρη η εγκύκλιος:  ΕΔΩ

Τετάρτη 16 Μαΐου 2012

ΕΟΠΥΥ στάσης πληρωμών και χρεοκωπίας

Έχουμε γράψει επανειλημμένα ότι ο ΕΟΠΥΥ βρίσκεται στο χείλος του γκρεμού και ουσιαστικά έχει καταρρεύσει οικονομικά. Στην πράξη εξαιτίας της έλλειψης οικονομικών πόρων έχει προχωρήσει σε στάση πληρωμών προς όλους αφού στα ταμεία τους φτάνουν απειροελάχιστα χρήματα. Βεβαίως το κεντρικό πρόβλημα είναι η έλλειψη χρηματοδότησης από την πλευρά του Υπ οικονομικών αφού τα 800 εκατ. που δίνονται σαν επιχορήγηση δεν φτάνουν ούτε για ζήτω για να καλυφθούν οι ανάγκες του οργανισμού.
Όμως όπως προκύπτει από δημοσίευμα της εφημερίδας Έθνος ακόμα και τα χρήματα τα οποία προσδοκούσαν να εισρεύσουν στα ταμεία του ΕΟΠΥΥ από τους ασφαλιστικούς οργανισμούς δεν έφτασαν ποτέ εξαιτίας της οικονομικής αδυναμίας των ασφαλιστικών ταμείων. Στο σχετικό δημοσίευμα αναφέρεται ότι:
«Σύμφωνα με πληροφορίες, ο ΕΟΠΥΥ αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα ρευστότητας, λόγω της μειωμένης χρηματοδότησής του από τα Ταμεία που τον απαρτίζουν. Οι διοικήσεις των Ταμείων διέθεσαν μεγάλο μέρος της ρευστότητάς τους στο να πληρωθούν οι συντάξεις, σε βάρος της φαρμακευτικής περίθαλψης.

Δευτέρα 14 Μαΐου 2012

«Ψαλίδι» στις αποδοχές χιλιάδων υπαλλήλων

Νέο «τοπίο» διαμορφώνεται στην ελληνική αγορά εργασίας, οπότε και μπαίνει τέλος στη μετενέργεια όσων συμβάσεων έχουν λήξει.
Σε όσες συμβάσεις έχει περάσει τουλάχιστον ένα τρίμηνο από τη λήξη τους, διασώζεται μόνον ο βασικός μισθός και τέσσερα επιδόματα: θέσης, παιδιών, επικινδυνότητας και εκπαίδευσης.
Στην πράξη αυτό σημαίνει πως οι αποδοχές χιλιάδων εργαζομένων θα υποχωρήσουν τουλάχιστον κατά 15% έως 20%, λόγω της απώλειας μιας σειράς επιδομάτων (π.χ. γάμου). Μάλιστα αυτό είναι το αισιόδοξο σενάριο, καθώς με επιχειρησιακές ή ατομικές συμβάσεις οι μισθοί θα μπορούν να πέσουν ακόμα και στα επίπεδα της εθνικής συλλογικής σύμβασης εργασίας.
Στην πράξη αυτό σημαίνει πως οι μισθοί που προβλέπονται στις κλαδικές συμβάσεις εργασίας μπορεί να υποχωρήσουν έως και 40%!

Δευτέρα 7 Μαΐου 2012

Πειθαρχικό δίκαιο δημοσίων πολιτικών υπαλλήλων.


Εκδόθηκε εγκύκλιος, στις 3 Μαΐου 2012, με Αριθμ. Πρωτ.: ΔΙΔΑΔ/Φ. 58/341/οικ. 10874 σχετικά  ο ν.4057/2012 «Πειθαρχικό Δίκαιο Δημοσίων Πολιτικών Διοικητικών Υπαλλήλων και Υπαλλήλων Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου», που ψηφίστηκε με το νόμο 4057/2012, με τον οποίο αντικαθίσταται το κεφάλαιο ΣΤ' του Μέρους Δ' και το Μέρος Ε' του Υπαλληλικού Κώδικα (ν.3528/2007).
Ολόκληρη εγκύκλιος: ΕΔΩ 

Πέμπτη 3 Μαΐου 2012

Πόση άδεια δικαιούνται οι δημόσιοι υπάλληλοι για τις εκλογές

Μέχρι τρεις ημέρες άδεια δικαιούνται οι δημόσιοι υπάλληλοι που ψηφίζουν σε περιφέρεια μακριά από τον τόπο διαμονής τους.

Πόση άδεια δικαιούνται οι δημόσιοι υπάλληλοι για τις εκλογές
Ο αριθμός των ημερών που δικαιούται κάθε δημόσιος υπάλληλος εξαρτάται, μεταξύ άλλων, από την χιλιομετρική απόσταση που απέχει ο τόπος διαμονής με τον τόπο άσκησης του εκλογικού δικαιώματος, ενώ οι λεπτομέρειες ορίζονται σε εγκύκλιο που εξέδωσε το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης.
Ειδικότερα, οι δημόσιοι υπάλληλοι που δεν εργάζονται μόνον σε πενθήμερα εβδομάδας εργασίας, δικαιούνται:

Ανοίγει ο δρόμος για μείωση του εφάπαξ

Τη μείωση του εφάπαξ ή την αύξηση των εισφορών καλούνται να αποφασίσουν τα Ταμεία Πρόνοιας.

Η Γραμματεία Κοινωνικών Ασφαλίσεων έδωσε στα Ταμεία Προνοίας που χορηγούν μεγαλύτερα εφάπαξ σε σχέση με τις καταβαλλόμενες εισφορές διορία 10 εργάσιμων ημερών, ήτοι μέχρι τις 8 Μαΐου
Ανοίγει ο δρόμος για μείωση του εφάπαξΟι διοικήσεις καλούνται να αποφασίσουν είτε τη μείωση των ποσών του εφάπαξ -30% μείωση είχε ζητήσει η τρόικα στην τελευταία της επίσκεψη- είτε την αύξηση των εισφορών, ενώ οι προσαρμογές θα πρέπει να γίνουν μέχρι τον Ιούνιο.
Με βάση τη Μελέτη της Γενικής Γραμματείας Κοινωνικών Ασφαλίσεων και της Εθνικής Αναλογιστικής Αρχής, «φωτογραφίζεται» μείωση των εφάπαξ για έξι στα δέκα ταμεία.

Αναγνώριση χρόνου ασφάλισης στα ΒΑΕ για τις ειδικότητες και τα επαγγέλματα που εξαιρέθηκαν


Παροχή οδηγιών για την εφαρμογή των διατάξεων του άρθρου 31 του ν.4075/2012 (ΦΕΚ, 89 Α').
Με το άρθρο 31 του ν.4075/2012 {«Θέματα Κανονισμού Ασφαλίσεως ΙΚΑ - ΕΤΑΜ , Ασφαλιστικών Φορέων, προσαρμογή της νομοθεσίας στην Οδηγία 2010/18/ΕΕ και λοιπές διατάξεις) αντικαθίστανται από τότε που ίσχυσαν, το δεύτερο και τρίτο εδάφιο της παρ.1 του άρθρου 17 του ν.3863/2010 και καθορίζεται ο τρόπος της αναγνώρισης χρόνου πραγματικής απασχόλησης σε εργασίες ή επαγγέλματα που εξαιρούνται από το νέο Πίνακα Βαρέων και Ανθυγιεινών Επαγγελμάτων(ΦΕΚ 2778Β/2-12-2011).
Συγκεκριμένα, με το άρθρο 31 του ν.4075/2012 παρέχεται η δυνατότητα συνέχισης της ασφάλισης στο καθεστώς ασφάλισης των βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων των εργαζομένων σε χώρους , ειδικότητες και εργασίες που εξαιρέθηκαν από 1-1-2012 από το νέο Πίνακα Βαρέων.
Ολόκληρη η εγκύκλιος: ΕΔΩ 

Επιδότηση της πρακτικής άσκησης μαθητών για εργασία στο δημόσιο και τους Ο.Τ.Α.

 
ΚΥΑ 2.10038/οικ. 3.952/18.04.2012 (ΦΕΚ 1336/24.04.2012 τεύχος Β’)
Επιδότηση της πρακτικής άσκησης μαθητών των ΕΠΑ.Σ Μαθητείας του ΟΑΕΔ του Ν.3475/2006, που θα απασχοληθούν στο Δημόσιο, σε φορείς του Δημοσίου Τομέα, σε Ο.Τ.Α, σε επιχειρήσεις Ο.Τ.Α., σε ιδιωτικές επιχειρήσεις ή εκμεταλλεύσεις, σε συνεταιρισμούς, σε σωματεία κ.τ.λ. για το έτος 2012 (από 01.01.2012 μέχρι 31.12.2012).